Weet jij wat een petfles precies is? De term komt regelmatig voorbij, maar veel mensen kunnen niet precies uitleggen wat pet flessen dan precies zijn. Om die reden leggen we je hier haarfijn uit wat pet flessen precies zijn.

Pet flessen: de ideale verpakking voor frisdranken

Spreken we van een petfles, dan doelen we op een verpakking die gebruikt wordt voor frisdranken maar zeker ook voor andere vloeistoffen. De flessen bestaan uit polyethyleentereftalaat, kortweg pet genoemd. De petfles bestaat sinds 1973. In bepaalde gevallen wordt de petfles ook wel gebruikt als verpakking voor cosmetica, voor vloeibare zeep en voor schoonmaakmiddelen. Bij het maken van deze specifieke flessen, wordt gebruik gemaakt van polymeerkorrels. Deze worden in een zogenaamde extruder gesmolten. Vervolgens worden ze onder hoge druk in een mal gespoten. Daardoor ontstaan kleine buisjes, die sterke gelijkenissen hebben met reageerbuisjes.

De pre-form worden verwarmd tot bij voorkeur 180 graden Celsius

De genoemde reageerbuisjes worden ook wel pre-forms genoemd. Deze preforms worden daarna verwarmd tussen de glas- en de smelttemperatuur. Op die manier wordt de pre-form zacht, bij een pet is dat aan de orde tussen de 80 en de 250 graden Celsius. Voor het maken van pet flessen gaat men vaak uit van een temperatuur van 180 graden Celsius. Daarna kan de mal in de gewenste vorm geblazen worden.

Pet flessen met statiegeld en in wegwerp variant

Pet flessen heb je met statiegeld en in een wegwerp variant. De wegwerpers kenmerken zich door een wat dunnere wand. Dat is om op de materiaalkosten en eveneens op de transportkosten te kunnen bezuinigen. In ons land geldt dat 95 procent van de pet flessen statiegeldflessen zijn. Veel mensen vragen zich wel eens af wat er na inname van deze flessen gebeurt. Ook dat gaan we je uitleggen.

Wat gebeurt er met de pet fles nadat je die ingeleverd hebt?

Nadat de fles ingeleverd is, wordt het pet van de fles in kleine stukjes gehakt. Natuurlijk wordt ook de fles ook gewassen en zuiver gemaakt. Vervolgens wordt het materiaal vervoerd naar de recycler. Daar worden de stukken omgesmolten tot granulaat; deze korrels dienen vervolgens als grondstoffen voor nieuwe producten die gemaakt worden van kunststof. Als we specifiek kijken naar de pet flessen, dan worden de restanten vaak opnieuw gebruikt voor het produceren van flessen. De resterende delen die niet voor flessen worden gebruikt, zie je vaak terug in de auto-industrie, bijvoorbeeld bij het maken van dashboards. Ook wordt dit materiaal vaak gebruikt bij het maken van fleece truien.

Niet geschikt voor bier

Uiteraard is een petfles altijd lichter dan een fles van glas.Pet flessen zijn bovendien veel sterker. Dat heeft alles te maken met het feit dat pet zeer taai is en vrijwel nooit breekt. Aan de andere kant staat pet er om bekend dan het gemakkelijker gas doorlaat. Dat is precies de reden dat er bijvoorbeeld geen bier in pet flessen beschikbaar is. Gedurende de jaren is er best wel eens discussie geweest over het gebruik van de petfles en de impact op het milieu. Toch wordt er nog steeds vanuit gegaan dat het nog altijd beter is dan het gebruik van glas, nog afgezien van de overlast dat glas op kan leveren.

Plastic flessen kopen doe je bij Plasticflessenshop.nl!

 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *